Jamie Oliwier „5 Składników. Gotuj szybko i łatwo”

Wszystkim miłośnikom kulinarnych podróży  i wszelkich  zagadnień związanych z gotowaniem,  sylwetki, brytyjskiego kucharza, Jamiego Oliwiera, przedstawiać, naturalnie,  nie musze. Autorowi licznych programów telewizyjnych  oraz wielu publikacji książkowych (polecam przy tej okazji „Każdy może gotować”, „Szalony grill”),  udało się połączyć nowatorskie i twórcze podejścia do kuchni z tradycyjnymi recepturami (a jest to, już, sztuka sama w sobie) a tym samym sprawić iż proponowane przez niego przepisy na stałe zagościły na wielu naszych stołach.

 Jak możemy wywnioskować z tytułu  „5 Składników. Gotuj szybko i łatwo”  tym razem nasz bohater postawił na minimalizm, choć bynajmniej nie ubogość,  formy i treści,  oddając w nasze ręce książkę,  która (jak sadze) przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie czują się zbyt mocni w kulinarnych zapasach.

 Na  jedenastu, tematycznie podzielonych rozdziałach (sałatki, pasty, jajka, kurczak, dania rybne, dania warzywne, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryż i makaron, słodkości) zawarł kilkadziesiąt  przepisów, których stworzenie oparł na jedynie pięciu, odpowiednio dobranych,  czasami zaskakujących połączeniem,  składnikach. Ich ograniczona liczba nie stanowi,  bynajmniej, przeszkody przed stworzeniem fantastycznych, niebanalnych, znakomicie się komponujących i prezentujących na talerzu,  nowatorskich dań, które z pewnością mają szanse stać się efektowną ozdobą niejednej rodzinnej czy poza rodzinnej  imprezy. Sam wypróbowałem dwa spośród nich (ale mam, zdecydowanie,  apetyt na więcej)  i mogę zaświadczyć, z całą odpowiedzialnością,  że  było warto…

Proponowane przez autora potrawy, zachwyciły mnie na tyle iż kilka z nich, już niedługo, zagości w mojej kuchni: zapiekana polędwiczka z puree ziemniaczano-serowym, chrupiące kalmary z sezamem, łosoś z chorizo z patelni, soczysty gulasz jagnięcy i na deser, ciasto z nadzieniem  migdałowym. I to wszystko stworzone jedynie z pięciu składników?!

Przy każdym prezentowanym przepisie, zawierającym, bardzo  typowe informacje, dotyczące składników, gramatury  i sposobu przygotowania potrawy,   znajdziemy niezwykle sugestywne  zdjęcie, gotowego  już dania,  które powoduje iż ucisk w żołądku stanie się  wyraźnie odczuwalny.

 Książka Jamiego Oliwiera jest idealną pozycją dla kuchennych amatorów, mężczyzn ( oczywiście,  nie generalizujmy) chcących zabłysnąć w kuchni oraz tych wszystkich, którzy w naszym szalonym pędzie życia  (zawodowego i osobistego, którego tak często doświadczamy)  szukają czegoś naprawdę szybkiego (czas przyrządzenia potraw waha się w granicach 15 -30 minut), ciekawego, i co najważniejsze,  niezwykle smacznego. Polecam. To naprawdę bardzo inspirująca lektura.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>